Kulinaria na wyjeździe

Wyjeżdżając na wakacje bardzo mała liczba osób myśli o regionalnej kuchni. Jednak wybierając wczasy na przykład w Tunezji, trzeba być przygotowanym na to, że kuchnia będąca głównym wyżywieniem będzie kuchnią regionalną i nie często będzie można spotkać się z kuchnią europejską czy światową. Jest to plus dla osób, które nie boją się zmian a także chcą zakosztować życia jakie wiodą ludzie zamieszkujący tereny na których ludzie wyjeżdżający do Tunezji się znajdują. Jednak może to być problem dla osób, które nie lubią zmian żywieniowych i może im nie odpowiadać serwowane jedzenia. Dlatego warto wcześniej się zastanowić nad zakupioną wycieczką. Restauracje w Tunezji, szczególnie te w większych turystycznych miejscowościach cieszą się dobrymi opiniami i warto do nich zaglądać. Turyści będący w Tunezji bardzo często chodzą do restauracji by zakosztować specjałów tamtejszej kuchni. Specjałem kuchni tunezyjskiej jest kuskus. Podawany jest on pod różnymi postaciami i na różne sposoby. Można spróbować kuskusu na słodko, można także spróbować kuskusu na słono. W tunezyjskich restauracjach na pewno nie zabraknie również dań bardzo pikantnych. Ostre dania w tym regionie są bardzo popularne. Najczęściej można spotkać je pod postacią kiełbasek z różnymi sosami i dodatkami. W Tunezji można również skosztować pieroga nadziewanego różnym farszem, między innymi takim, który łączy w sobie pomidory, mięso i warzywa.