Tradycyjne tunezyjskie potrawy

Kuchnia Tunezji jest niezwykle zróżnicowana, potrawy różnią się w zależności od danego regionu. Co łączy wszystkie te lokalne przysmaki, jest to, że w kuchni tunezyjskiej widać wiele wpływów, począwszy od arabskich, śródziemnomorskich, a kończąc na tureckich i francuskich. Wśród najbardziej tradycyjnych potraw, które musi spróbować każdy turysta znajduje się kuskus, czyli kaszka pszenna podawana razem z mięsem czy sałatka mechoia. Kuchnia tunezyjska jest uważana za jedną z najpikantniejszych, a to za sprawą jednego dodatku. Często bowiem do przypraw jest podawany sos harrisa, czyli pikantne chili z dodatkiem czosnku, mięty i oliwy. To właśnie ten specyfik nadaje jedzeniu pikantności. Tunezyjczycy lubią dania odpowiednio przygotowane, co oznacza, że gotowanie zajmuje sporo czasu. Jednak i tutaj można znaleźć lokalne danie typu fast food. Jest nim brik, czyli pieróg z cienkiego ciasta wypełniony farszem składającym się z tuńczyka, jajka i cebuli. Brik można kupić na ulicy, ale i w dobrych restauracjach. Na deser Tunezyjczycy lubią zjeść świeże owoce, takie jak popularne daktyle lub słodkie ciasteczka, które są podobne do tureckiej baklawy. W Tunezji produkuje się niespotykane u nas alkohole. Warto spróbować wódki figowej bougha. Dobrą opinią wśród koneserów cieszą się też tunezyjskie wina.