Typowe jedzenie tunezyjskie

Tunezja posiada wiele tradycyjnych potraw. Niemal wszystkie dania opierają się na dodaniu dużej ilości przypraw takiej jak na przykład papryka chilli, co sprawia, że dania są bardzo pikantne. Pikantność jest cechą charakterystyczną potraw tunezyjskich i należy ona do jednej z najostrzejszych kuchni na świecie. Ze względu na położenie nad Morzem Śródziemnym i bliskość Francji, w kuchni tunezyjskiej można także spotkać elementy z kuchni francuskiej. Podstawę kuchni tunezyjskiej stworzyli jednak rdzenni mieszkańcy tunezyjskich rejonów. Odżywiali się oni głównie rybami, mięsem, ziarnami, mlekiem oraz jajkami. W Tunezji dużą rolę odgrywa pieczywo, które jest podawane do każdego posiłku. Najpopularniejszy rodzaj pieczywo to bułki pszenne o nazwie baguette. Nazwa ta pochodzi od francuskich bagietek. Często dodaje się do nich pastę harissa, która jest przyrządzona z papryczek chilli wraz z czosnkiem, oliwą z oliwek i kminkiem. Jest to także dodatek do różnych dań, na przykład do jajek. Najpopularniejszym daniem w Tunezji jest kuskus, czyli jeden z rodzajów kaszy. Kaszę tą podaję się z mięsem baranim lub z kurczaka. W jednym z miast tunezyjskich znajduje się nawet pomnik, który został wzniesiony na cześć tego dania i przedstawia on ogromnych rozmiarów garnek wypełniony właśnie kaszą kuskus.